съд
съд / / ThinkStock/Getty Images
В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА НЯКОЛКО ДНИ ОТ СМЕТКАТА СА ИЗТЕГЛЕНИ 3150 ЛЕВА
С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 2 юли 2018 г., състав на Окръжен съд–Габрово, с председател съдия Попов, осъди мъж от Габрово на лишаване от свобода за използване на платежен инструмент без съгласието на титуляра.
 

Дело срещу мъж, изтеглил 3150 лв. с чужда дебитна карта


Съдът призна Й.Й. за виновен в това, че за периода 27-31 януари 2017 г., при условията на продължавано престъпление, на три АТМ-устройства в Габрово, използвал дебитна карта без съгласието на титуляра – управител на търговско дружество, като изтеглил от фирмената сметка 3150 лв. Деянието не съставлява по-тежко престъпление, отчита съдебният състав.
 
На 27 януари 2017 г., подсъдимият намерил плик с дебитната карта и пин-код към нея в контейнер с отпадъци. В следващите няколко дни на различни АТМ-устройства, осъществил девет транзакции. 

банкомат
Дарик Бургас

За извършеното престъпление Й.Й. бе осъден на шест месеца лишаване от свобода.  Тъй като деянието е осъществено в изпитателния срок на предходно условно осъждане на Й.Й. съдът приведе в изпълнение и наказание от още шест месеца лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок от днес.

От пресцентъра на Съда уточняват, че делото е разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай наложи наказание под предвидения от закона минимален размер от 2 години лишаване от свобода.