Пет деца-сираци отиват в Защитено жилище
Пет деца-сираци отиват в Защитено жилище / Дарик Габрово

Пет деца от Дома за деца и юноши в Габрово ще живеят в Защитено жилище по поект на Общината, спечелен още в края на миналата година.  Жилището ще се намира на улица Чардафон, а ремонтът му вече е започнал. Очаква се до два месеца той да приключи и през юни децата да се нанесат в него. Целта на проекта е да се осигури плавен преход  на децата, които са на възраст 17-18 години, към интеграцията им в обществото, каза заместник-кметът инж. Добрин Савчев. Според секретаря на Общината Николай Сираков проектът е уникален за страната ни в няколко отношения. За първи път с децата ще се работи още от Дома. Освен това ще се работи и с общността, тъй като всички граждани могат да бъдат потенциални съседи.

Средата в Жилището ще бъде близка до семейната – децата ще се учат на самостоятелност, ще им се предложи работа, а за тях ще се грижи квалифициран екип от трима социални работници и педагог, обясни ръководителят на проекта Ивелина Иванова.

Идеята е младежите да останат в жилището докато завършат и си намерят работа. Проектът обаче е за една година и крайният му срок е ноември 2009-та. До тогава е осигурено и финансирането му. Все още не е ясно откъде ще се вземат средства за Жилището след това. Според Иванова, в Закона за соиално подпомагане е заложено, че Защитените жилища ще станат делегирана държавна дейност. Това обаче ще се случи вероятно в началото на 2010-та година. В бюджета на Общината за тази година не са заложени средства за Жилището през декември и ще се търси вариант за субсидиране. Един от начините за последващо финансиране е да се заложат средства в проекта за бюджет за 2010-та, който се изготвя през август.