Пет благородни елена са убити от бракониери, разкрита и незаконна кланица в къща в село Горна Росица
Пет благородни елена са убити от бракониери, разкрита и незаконна кланица в къща в село Горна Росица / NovaTV

Невиждано до сега масово убийство на благородни елени в Севлиевско потресе жителите на няколко села в региона. При спецакция са открити труповете на две кошути и два приплода край село Батошево. Разкрита е и незаконна кланица в къща в село Горна Росица. Докъде е стигнало разследването и има ли заподозрени?


Спецакцията започва по сигнал на горски служител. През нощта мъжът чул последователни изстрели, които се чули от ловните полета. Усъмнил се, че това са бракониери и веднага сигнализирал. След километри оглед спецченгетата и горските служители се натъкват на жестока гледка.


„На място са намерени гилзи от два вида оръжие и след това в отстреляните животни, до колкото знам са извадени два куршума. Има си законен ред за ловуване на елени, в случая става въпрос за нелегален лов няма измислено по-добра дума от бракониерството. Интересът е насочен към месото, струва между 400 и 600 лева!”, обяснява Иван Недков – д-р на Северноцентрално държавно предприятие.


Съмненията за престъпна група, която се занимава с бракониерски улов на дивеч се подсилва и заради факта, че в региона по данни на горското стопанство има над 1000 благородни елена. Местните ловци са потресени, тъй като никой не си е позволявал подобно деяние.


„Имаме кръг от заподозрени лица, но все още установяваме кои от тях са съпричастни с деянието! Все още нямаме заключението от вещото лице!”, обяснява Цветан Петков – началник на РУП-Севлиево.


По време на акцията е разкрита и незаконна кланица, тя се намира в къща в село Горна Росица. Полицаите засега отказват информация дали тя е на един от двамата заподозрени, но в нея са намерени достатъчно доказателства за бракониерска дейност.


Двамата основни заподозрени не са местни и не членуват в местните ловни дружинки. Занимават се с земеделие и като арендатори са познати на местните хора в региона. Има ли са желание да членуват в местна дреужинка, но не са приети. Огледите и разпитите продължават. По случая е образувано и досъдебно производство.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Юлияна Цанева