Песента, която не изпях, а изплетох
Песента, която не изпях, а изплетох / Регионален исторически музей-Габрово
„ГАБРОВО И СВОБОДАТА”
„Габрово и Свободата“ се нарича юбилейната изложба на Надежда Лазарова, която ще бъде днес от 17:00 часа в Дечкова къща. Във включените ръкоделия, изплетени на едно кука,  са показани знакови места и личности от събитията през 1877-1878 година. 

„Само ще изтъкна, че няма начин човек, запознат с фактите, да не се възторгне и вдъхнови, да изрази по някакъв начин гордостта си от предците и от това, че е роден в този град герой - Габрово", казва Надежда Лазарова и допълва, че е избрала за тази цел най-неподходящият начин – хобито си.

„Габрово и Свободата“

РИМ Габрово
Песента, която не изпях, а изплетох

„Трудно бихте приели наивитета и слабостите в изображенията, ако не носите в сърцата си мотивите на моето вдъхновение. Ще застанете пред плетените ми картини и вероятно ще ви подразнят диспропорциите в паметника, голото пространство около него, непохватният небосклон и какво ли още не… Да, има още, и още, има и неща, които не могат да се поберат в ограничените рамки на медальона: На северната страна на паметника на легендарния връх Свети Никола, под лъва с едри букви е изписано „На борците за свободата”. А вие знаете ли какво пише на източната, южната и западната страна? – „Шипка, Шейново, Стара Загора” – местата на едни от най-епичните боеве, места-свидетели  на жертвоготовност и героизъм! Ето това аз считам за съществено и го показах около рамката на картината. Духът на времето, а не прецизността на рисунъка са важното за мене."

РИМ Габрово
Песента, която не изпях, а изплетох