автомобил
автомобил / ThinkStock/Getty Images

На последното си заседание Общински съвет – Габрово прие на първо и второ четене Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на местните данъци на територията на община Габрово. Приемането на промените се налага, поради изменения и допълнения на Закона за местните данъци и такси, приети в края на 2018 г. и в сила от 1 януари 2019 г.

Основната промяна в Закона за местните данъци и такси е новият ред за определяне на данъка върху превозните средства за леки автомобили и товарни автомобили с максимална маса не повече от 3.5 тона. Данъкът следва да се определя по формула, която включва имуществен и екологичен компонент. Имущественият компонент отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент – екологичната му категория, т. е. замърсяването, което причинява.

В ЗМДТ са предложени шест диапазона на мощности на автомобилите и съответно граници на размера на данъка за всеки диапазон. Коефициентът за годината на производство на автомобила е диференциран според възрастта на превозното средство като са регламентирани пет възрастови категории. Екологичният компонент е коригиращ коефициент, който отразява екологичната категория на автомобила в съответствие с европейските стандарти за изгорели газове – Евро 1, 2, 3, 4, 5 и 6. Екологичният компонент осигурява облекчение на собствениците на автомобили, съответстващи на Евро 4 и по-високи, както и утежнение за собственици на автомобили, които не съответстват на екологична категория или са с категория по-ниска от Евро 4.

Заради промените в закона, отпада облекчението за превозни средства с действащо катализаторно устройство. На негово място се въвежда коефициент за екологична категория на автомобила, който ще бъде нанесен в талона на всеки автомобил.

При определяне размера на данъка за леки и товарни автомобили е търсен подход, който да отчита съществуващите реалности и да не накърнява принципа на данъчната справедливост, твърдят от Община Габрово.