От полицията съветват за повишено внимание през есента и зимата
От полицията съветват за повишено внимание през есента и зимата / Дарик Габрово, архив

 

19 пътни произшествия с участие на пешеходци са станали от началото на годината до днес на територията на габровска област, отчитат от полицията. При тези инциденти са загинали двама и са ранени 19 пешеходци, от тях 3 деца. През същия период на миналата година произшествията с пешеходци са били 16, с 3 убити и 13 пострадали.

Водещи фактори за настъпване на произшествия с пешеходци са несъобразената скорост и отнемане предимство на пешеходците от водачите на автомобили в зоните на пешеходните пътеки - 7 инцидента през тази и 4  през миналата година са възникнали точно по тази причина. Много често и самите пешеходци, с поведението си като участници в движението, се излагат на неразумен риск и опасност да бъдат блъснати от моторно превозни средства, уточняват от полицията. Статистиката показва, че най-много произшествия с пешеходци  настъпват между 17 и 21.00 часа. В този часови интервал на денонощието, особено през зимния период и есента, опасността от пътни инциденти с участие на пешеходци е много висока, поради ранното смрачаване, влошените пътни условия и интензивния трафик в населените места.

В тази връзка Областна дирекция на МВР - Габрово провежда и в момента активни контролни и превантивни мероприятия за намаляване опасността от тежки ПТП с пешеходци по уличната мрежа в общинските центрове, информират от полицията. От сектор "Пътна полиция" и РУ "Полиция" са ангажирани максимален брой униформени служители за засилено полицейско присъствие по най-натоварените кръстовища и зоните на пешеходните пресичания. Полицаите са инструктирани да реагират незабавно при отнемане предимство на пешеходна пътека от МПС или при неправилно пресичане на пешеходци. При осъществяване на  дейността по безопасност на движението, особено внимание ще се обръща на най-уязвимите участници в движението - малолетните и непълнолетни лица, възрастните трудно подвижните хора и велосипедистите.

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци и децата. В основната рискова група попадат главно хората на възраст над 50 години и ученици, носещи тъмни връхни дрехи, имащи опасния навик да пресичат пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили.

Най-сериозна е опасността от възникване на пътна злополука с пешеходци в периода на сумрак - ранните сутрешни часове и при настъпването на вечерта. Причините в повечето случаи са съчетание от несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.

От полицията съветват гражданите да избират осветени маршрути, когато се прибират пеша, особено при пресичане, както и да имат по връхните си дрехи светлоотразителни елементи, които се забелязват от водачите от голямо разстояние.

Ако Ви предстои пресичане там, където няма осветление, и в същия момент приближава автомобил, във Ваш интерес е задължително да го изчакате да отмине и тогава да преминете през пътя.

Не бива да забравяте, че шофьорът на приближаващия автомобил не Ви вижда в момента, когато Вие виждате фаровете на автомобила му, а много по-късно, когато вече не може да спре и да Ви предпази! Предпазливо би трябвало да действате и когато пресичате осветен участък.

Като рисково се определя и поведението на пешеходците, които пресичайки пътното платно, разговарят по мобилния си телефон. Именно улисани в разговора, често пресичаме без достатъчна убеденост, че сме в безопасност - склонни сме да преминем на произволно място, а не на пешеходна пътека, или не изчакваме зелената светлина на светофара. Ето защо е желателно първо да приключите разговора си и след това да пресечете платното на определеното за целта място.

Не бъдете припряни на автобусната спирка! Когато заедно с много други хора чакате автобуса на спирката, не се втурвайте към него още преди да е спрял. С понижаването на температурите площадките за чакане все по-често ще бъдат заледени. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращия автобус. Същото се отнася и за опитите за догонване на потеглящо превозно средство. Вечер шофьорът на автобуса трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опитите Ви за качване в последния момент. При слизане от автобуса, не се насочвайте веднага да пресичате платното пред него, защото така ще се окажете в опасната зона на автомобил, който в този момент го заобикаля. Изчакайте автобусът да потегли и тогава потърсете мястото за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

         От пътна полиция припомнят на водачите на МПС, че от 1-ви ноември трябва да се движат с включени къси светлини и през деня. Изискването важи до 1-ви март 2012 г.