Община Севлиево с проекти за саниране на 10 обществени сгради
Община Севлиево с проекти за саниране на 10 обществени сгради / Община Севлиево

До края на седмицата ще бъдат внесени 2 проектни предложения за санирането на 10 сгради. Това са част от детските градини, училищата и пожарната служба в Севлиево.
„Всички сгради, които са включени в проектните предложения, вече имат изготвени доклади и сертификати от обследване за енергийна ефективност.

Извършено е архитектурно заснемане, извадени са технически паспорти и доклади за обследване на техническите характеристики на сградите", информира кметът д-р Иван Иванов по време на редовния си брифинг пред медиите.

Първият проект, с който кандидатства Община Севлиево е „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради от образователната инфраструктура. В него са включени СОУ „Васил Левски", Първо основно училище „Христо Ботев", Второ основно училище „Стефан Пешев", Целодневна детска градина „Радост" 1, Обединено детско заведение „Щастливо детство" 1, Обединено детско заведение „Щастливо детство" 2, Обединено детско заведение „Слънце" 1, Обединено детско заведение „Слънце" 3 и Обединено детско заведение „Пролет" 2.

„Сключихме споразумение за партньорство с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" за подготовката и изпълнението на проекта за енергийна ефективност", съобщи кметът. По думите му вторият проект, който ще бъде внесен е за подобряване на енергийната ефективност на сградата на Районна служба „ПБЗН" в Севлиево.

С тези два проекта Община Севлиево кандидатства за финансиране по процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони", която се реализира в рамките на Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони" на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 - 2020 г. (ОПРР 2014 - 2020).