Обявиха конкурс за началник на отделението по акушерство и гинекология
Обявиха конкурс за началник на отделението по акушерство и гинекология / Dariknews.bg, архив

Обявен е конкурс за длъжността началник на Отделение по акушерство и гинекология при МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД Габрово, става ясно от справка на сайта на здравното заведение. Това се прави, заради изтичане на мандата на д-р Димитър Ангелов.

Само преди месец отделението влезе в националните медии, заради трагичния случай с починала родилка и детето й. Днес ръководството на здравното заведение разпространи писмо, в което се казва:

"Във връзка със случая на починалата родилка Десислава Николаева  Манолова по сигнал на изпълнителния  директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД Габрово са направени проверки от РЗИ и ИАМО. Получени са констативни протоколи и Акт за установяване на административни нарушения на лечебното заведение и началник АГО.

Във връзка с констатираните нарушения, изпълнителния директор наложи следните дисциплинарни наказания по Кодекса  на труда:

Началникът на отделение АГО  е наказан с „предупреждение  за уволнение”, поради нарушение на чл.71.2 от Закона за лечебните заведения, а именно „Началникът на отделение планира, организира, контролира и отговаря за цялостната медицинска дейност на структурата, която ръководи”.

Д-р Димитър Ангелов получи и акт за установяване на административно  нарушение от ИАМО.

Със заповед на изпълнителния  директор от 01.11.2013г. е обявен конкурс  за началник АГО.

Всички акушер гинеколози: Д-р Христо Белошинов, Д-р Ангел  Анчев, Д-р Таня Анчева, Д-р Севдалина Колева, Д-р Надежда Михова и Д-р Илиан Митев са наказани със „забележка” във връзка с неизпълнение на медицински стандарт по акушерство и гинекология.

Ръководството на лечебното  заведение напомня, че при проведените  проверки не са установени други факти за допуснати пропуски при лечението на Десислава Манолова.

Ръководството на лечебното заведение  си запазва правото след проверка на прокуратурата по случая да търси  дисциплинарна отговорност и за други допуснати нарушения".