Николай Сираков
Николай Сираков / ПП ГЕРБ

„Новият доклад на Европейската комисия за развитието на икономиките на държавите в Европейския съюз доказва, че посоката, която България следва, е правилната“. Това коментира народният представител от ГЕРБ Николай Сираков, след като беше обявен докладът на Комисията, в който се посочва, че България отчита напредък от 2015 година насам. Според документа пазарът на труда в нашата страна е във възход, но остават разминаванията между търсенето и предлагането на обучени служители. Посочва се и че икономическият растеж в България остава силен, но и че догонването на европейските равнища е бавно.

Николай Сираков, ГЕРБ: Може да си морален човек и политик едновременно

„Докладът на Комисията е много полезен за България. Той посочва рисковете и слабите места, но ни показва, че пътят, по който вървим е правилният за преодоляването им“, каза още Сираков. По думите му фокусът на работа трябва да бъде върху постигане на напредък по отношение на производителността и преодоляване на различията в търсенето и предлагането на обучени служители, проблем по който през последните години са предприети стъпки. „Заради дългия период на обучение, за съжаление резултатите от тези мерки не могат да се усетят по-рано от 5 години“, коментира още Сираков.

По думите му притеснителен остава фактът, че се отчита "ограничен напредък" по отношение покритието на здравните осигуровки и нерегламентираните плащанията. „Важно е, че все пак, макар и ограничен, напредък се отчита и в тези сфери, но е знак, че са необходими още усилия. Но те трябва да бъдат положени не само от институциите, но и от всеки гражданин, защото това са проблеми, които реално се генерират от хората“, коментира още Сираков.