„Не на санкциите, не на войната! Да на приятелството с Русия!“, призоваха социалистите от Балван
„Не на санкциите, не на войната! Да на приятелството с Русия!“, призоваха социалистите от Балван / БСП

Бели гълъби в небето над паметника „Балванска битка“ пуснаха членовете на БСП. С митинг-поклонение и поднасяне на венци социалистите от областите Велико Търново и Габрово почетоха 71-та годишнина от партизанската битка край село Балван.

Възпоменателното събитие се организира всяка година на 29 март от областните съвети на БСП във Велико Търново и Габрово.

На поклонението присъстваха народните представители от „БСП лява България“ Мариана Бояджиева и Кирил Добрев, членовете на Изпълнителното бюро на НС на БСП Кристиан Вигенин и Йордан Стойков, председателят на Младежкото обединение на БСП Вероника Делибалтова, областните председатели на БСП във Велико Търново – Валентин Ламбев, и в Габрово – Петинка Михайлова, кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев,  председателят на Общински съвет Стражица Илиян Маринов, кметове на населените места, свързани с битката, членове на Българския антифашистки съюз и др.

Не на санкциите, не на войната! Да на приятелството с Русия!, призоваха социалистите от Балван
netinfo

„На това място загинаха наши другари, за да ни има нас, за да има свободна България, борейки се срещу фашизма за свобода, за справедливост и социална държава. И когато в днешните дни някои псевдополитици и псевдоисторици отричат тези събития, ние трябва ясно и категорично да заявим: „Не на фалшификацията на историята!“, „Не на отричането на борбата за свобода и за справедливост в България!“, каза в своето слово областният председател на БСП Велико Търново Валентин Ламбев.

Той подчерта предизвикателството в навечерието на 70 години от края на Втората световна война да се запази мира.

„Нацията ни отново е разделена, противопоставянето е на дневен ред и ние, като потомци на загиналите за нашата свобода, сме длъжни да се борим за нея. Днес, когато се налагат санкции на Русия, когато някои хора противопоставят България на един братски славянски народ, ние трябва ясно и категорично да кажем: „Не на санкциите, не на войната! Да на приятелството с Русия!“, каза още Ламбев.

Със слово към десетките присъстващи се обърна и Кристиан Вигенин.

„Винаги се вълнувам, когато скланяме глава пред подвига и саможертвата на младите хора. Те направиха така, че България да измие срама от участието на страната на хитлеристката коалиция. Тази битка завърши с победата на 9 септември 1944г., която отвори нова, различна страница за България.

Една страница, която в продължение на години доведе до това, че всяко дете можеше да получи образование, всеки човек можеше да живее достойно, да има своята работа, България стана една от най-проспериращите европейски държави. Антифашистката борба и партизанското движение е една от най-светлите страници в нашата история и период, с който нашата партия трябва да се гордее!“, каза Вигенин.

Не на санкциите, не на войната! Да на приятелството с Русия!, призоваха социалистите от Балван
netinfo

Той критикува решението на президента на Р България да не участва в Парада на победата в Москва на 9 май.

„Пренаписването на историята, опитът да се забрави направеното продължава и днес. Българският президент е на път отново да сложи позор за България с отказа си да участва в Парада на победата в Москва на 9 май. Това ще възмути не само нас социалистите, но всички прогресивно мислещи български граждани“.

Паметта на героите почете и народният представител Мариана Бояджиева. Тя припомни традицията за този ден и благодари на членовете на Младежкото обединение и жителите на с.Балван, които поддържат паметника.

„В днешния ден ги няма живите участници в битката – леля Милка Палаузова, бай Трифон, и всички, които ни припомняха със своите разкази героичната епопея. Но вие сте тук - хората, които десетилетия наред идват заедно с децата и внуците си, защото най-важно е да остане живата памет сред социалистите, симпатизантите и антифашистите“, каза Бояджиева.

„Тези поклонения на Балван и на паметните места в Габровския и Велкотърновския карй за нас винаги са били една възможност да потърсим сила и кураж, за да можем да продължим нашата борба. Ние продължаваме нашата упорита борба и в Парламента като внасяме закони, които са в интерес на трудовите хора.

Не на санкциите, не на войната! Да на приятелството с Русия!, призоваха социалистите от Балван
netinfo

Към думите й се присъедини и народният представител Кирил Добрев.

„Повече от 70 години ние носим в сърцето си онова, което са имали нашите предци. Повече от 70 години намираме начин да сме заедно. Това е първият сигнал, че нашата партия има бъдеще. Това е сигнал, който показва, че ние не сме политическа еднодневка, защото дълбоко в себе си носим вярата. А партия и хора, котио имат минало и го помнят, ще имат и бъдеще“, каза Добрев.

Той покани на сцената младия Андрей, с когото заедно рецитираха „Вяра“ от Никола Вапцаров.

От името на председателя на БСП Михаил Миков, поздравителен адрес прочете Вероника Делибалтова.

С музикален поздрав към присъстващите се обърнаха дамите от групата за обработен фолклор към НЧ „Нива-1898“ с.Балван и професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ от Велико Търново.