Намаляват субсидията на ТУ-Габрово
Намаляват субсидията на ТУ-Габрово / Дарик Габрово

 

С 20% ще бъде намалена субсидията на Технически университет-Габрово. Това стана ясно след проведена среща между ректорите на висши учебни заведения в страната. Темата на срещата е била относно финансовото състояние на университетите, неотложните нужди които те имат, и как да бъде излезено от ситуацията на криза, съобщи за Дарик ректорът на Габровския ВУЗ доц. Дешка Маркова.

По думите на доц.Маркова, Технически университет-Габрово е в добро финансово състояние, като собствените приходи са в планираните норми, а разходите се извършват в съответствие с финансовите правила. Най-голяма тежест за местния ВУЗ са разходите за отопление. По тази причина се прави принудителна зимна ваканция с цел да се спестят средства.

Антикризисните мерки на университета налагат да бъдат извършвани само най-неотложните текущи ремонти. Ще бъде рехабилитиран корпус 6 (Бившата партийна школа), като там ще бъдат подменени дървената дограма с алуминиева. Ще бъдат подновени още тоалетните и ремонтиран покрива на корпус 1, съобщи още доц. Маркова.