Наетите в частния сектор намаляват, а в обществения - слабо се увеличават
Наетите в частния сектор намаляват, а в обществения - слабо се увеличават / Дарик Габрово, архив

  38457 са наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на минлата година, сочат предварителните данни на териториалното статистическо бюро за четвъртото тримесечие. От тях 8.4%  са наетите на непълно работно време, а наетите на минимална работна заплата по трудово правоотношение са 7.6 % .

В сравнение със същия период на предходната година наетите са по-малко  с 1056 души, като намалението в частния сектор е с 3,6%, а в обществения сектор има увеличение с 0.5%. Хората, заети в частния сектор са 78,6 % .

В основния отрасъл "Преработваща промишленост" наетите лица в  края на месец декември са  46,8 % от всички, като спямо същия период на предходната година те намаляват с 352 души. Вторият отрасъл, в който са наети сравнително по-голям брой лица е " Търговия , ремонт на автомобили и мотоциклети". През декември те също са по-малко с 989 души в сравнение с  края на 2010 година.

Намаление на наетите се наблюдава в 9 отрасъла, като най-голямо е то в "Операции с недвижими имоти"  - с 36.8% , "Професионални дейности и научни изследвания"  - 27.8% ,  "Строителство" - 17.7% и "Административни и спомагателни дейности" - 16.5% . Увеличение на наетите спрямо същия период на миналата година се наблюдава в 7 отрасъла, като по-голямо е увеличението в "Други дейности" - 48.4% , "Селско, горско и рибно стопанство" - 47.2% , "Хотелиерство и ресторантьорство" - 13.2% и "Хуманно здравеопазване и социална работа " - 12.8% .