Над 1,3 млн. лв. просрочени задължения по корпоративния данък
Над 1,3 млн. лв. просрочени задължения по корпоративния данък / Дарик Габрово

1 368 578 лева дължат 442 фирми в региона, които са просрочили своите задължения по корпоративен данък, съобщават от Националната агенция по приходите в Габрово.

Срокът за внасяне на дължимите данъци по подадените годишни данъчни декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане изтече на 31 март. След този срок задължението става изискуемо и върху него започват да текат лихви.

Публичните изпълнители са изпратили покани за доброволно изпълнение, с което се дава възможност на длъжниците да погасят своите задължения преди срещу тях да бъдат предприети принудителни мерки. Такива са запориране на сметки и активи на дружеството.

На финансово  задължени  лица, потърсили съдействие от офиса  на НАП  Габрово за просрочените си данъчни задължения, ще им бъдат  внимателно разяснени всички законови възможности, които биха могли  да предприемат. Такива са разсрочване на задължения за кратък период срещу предоставено обезпечение на активи, предоставяне на банкови гаранции, предоставяне на вземания от трети лица и др.

Очакванията на агенцията в Габрово са, че  засилените мерки за намаляне на размера просрочените задължения ще допринесе както за увеличаване на приходите в бюджета, така и за по-стриктното спазване на  данъчното и осигурително законодателство.