Мъже, подпалили къща с коктейл „Молотов“, отиват на съд
Мъже, подпалили къща с коктейл „Молотов“, отиват на съд / ThinkStock/Getty Images
Мъже, подпалили къща с коктейл „Молотов“, отиват на съд
84264
Мъже, подпалили къща с коктейл „Молотов“, отиват на съд
  • Мъже, подпалили къща с коктейл „Молотов“, отиват на съд

Окръжна прокуратура - Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъже подпали през нощта жилищна сграда с коктейли „Молотов".

Обвинението срещу Цанислав Л. и Петър П. е за това, че на 30 януари 2014 г. около 01:30 часа в Габрово, хвърлили стъклени бутилки пълни с гориво и парче плат. Това предизвикало запалването на първи етаж на къща. Нанесени са щети за 74 100 лв. Собственици на къщата са трима габровци.

Пожарът е представлявал опасност за живота на живеещите на етажа и е имало опасност да се разпростре и върху съседните имоти, разположени на първи (от източна страна) и втори етаж на къщата, собственост на други лица.

Петър П. бил в лоши отношения с един от живеещите на първия етаж от къщата, който не му върнал паричен заем. Провокирани от това двамата обвиняеми решили да сплашат длъжника, като запалят къщата, в която живее.

Вечерта преди 30 януари 2014 г двамата подготвили две стъклени бутилки със запалителна течност и малко след полунощ отишли до дома на длъжника.

Обвиняемите извадили от сак двете бутилки, като всеки от тях взел по една, запалили плата, поставен отгоре и хвърлили и двата коктейла „Молотов" към входната врата на първи етаж, която веднага лумнала.

Половин час по-късно спящите на първият етаж хора се събудили от задушлив дим идващ от горящата врата, бързо загасили пожара и подали сигнал на тел. 112. Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.