Много от болестите на цивилизацията са резултат от обездвижването
Много от болестите на цивилизацията са резултат от обездвижването / netinfo

10 май е Световен ден, посветен на движението, припомнят от РЗИ - Габрово.
Движението е полезно и необходимо. Анатомията и физиологията на човека предполагат и изискват движение под различна форма и интензивност.

Много от болестите на цивилизацията са резултат от обездвижването независимо от възрастта и пола. Изработването и спазването на правилен и редовен двигателен режим трябва да бъде част от ценностната система на човека от най-ранна детска до напреднала възраст.

Физическата активност може да бъде лека - с продължителност под един час. Това е ежедневното пазаруване, леката домакинска работа, разходката в парка.

Умерената физическа активност - с продължителност един час, може да бъде почистването на къщата, леката градинска работа, карането на велосипед или ски.

Интензивната физическа активност предполага занимания по футбол, баскетбол, бягане, спортни танци, аеробика, плуване, екскурзии в планината, ски, тенис, интензивна работа в градината.

Отбелязването на световния ден за движение за здраве ни кара да се замислим и променим ежедневието си. За да бъде по-добро качеството ни на живот, както по отношение на физическото, така и на психическото здраве трябва да се движим!

Здравословното хранене, умерената физическа активност с продължителност поне 30 минути през повечето дни от седмицата (бързо ходене, плуване, каране на колело, танци) и редовното ежедневно ходене (най-малко 30 минути), както и поддържането на нормално телесно тегло са основните елементи на здравословния начин на живот, които намаляват риска от хронични незаразни болести.