/ Областна администрация-Габрово
„Това, което вие сте направили като програма за допълващи се дейности към кариерното ориентиране – ще го направим като механизъм в цялата страна. Тя може да се свърже по линия на дейностите по интереси, кариерното ориентиране или професионалното образование“, това коментира министърът на образованието Красимир Вълчев по време на работна среща с областния управител Невена Петкова и началника на РУО-Габрово Георги Маринов.
 

Вълчев в Габрово
Областна администрация-Габрово


Областният управител представи пред министъра проекта на програма „Дойдох. Видях. Избрах!“ и как тя на практика се случи през изминалата година в областта ни. Идеята е кариерното ориентиране да бъде включено в годишната училищна програма за целодневна организация на учебния ден в съответствие със стратегията и спецификата на училището чрез различни дейности.

Целта е да се създаде нагласа в учениците, завършващи прогимназиален етап на образование, за правилен избор при продължаване на образованието в следващ етап на обучение.Да се формират ключови умения за учене, организация на личното време, подобряване на междуличностните взаимоотношения в учениците.

Министър Вълчев връчи Почетният знак на МОН на Националния музей на образованието (СНИМКИ)

Програмата е разписана, така че да бъде предложена за модел за цялата страна като трябва да се намерят правилните инструменти за прилагането й. Според министъра, трябва да се дава възможност на колкото може повече деца за включване в стопанския и обществения живот, във всичко, което има на територията на съответната община или респективно област – не само фирми, но и институции, читалища и т.н. В тази връзка той е категоричен, че занапред ще се стимулира политиката по взаимодействие.
 

Вълчев в Габрово
Областна администрация-Габрово


Министър Вълчев сподели още, че в момента се разработва и нормативен акт за финансиране на дейности по интереси след приключването на проекта „Твоят час“. „Те ще са много по-интересни ако не са само в училище, а са свързани с реалния живот“, допълни още Красимир Вълчев. Коментирана беше възможността Кариерните центрове, които от тази година минаха към общините, да бъдат включени в тези дейности.

Разработената програма беше представена и по време на работна среща на областните управители от страната.
Областна администрация-Габрово