Лагер за иновации ще бъде организиран в Габрово
Лагер за иновации ще бъде организиран в Габрово / Комитет на Регионите на ЕС

Представители на националната делегация в Комитета на регионите, оглавявана от кмета на Габрово Таня Христова и ръководството на Национално сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ се срещнаха с председателя на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула.

Срещата бе посветена на актуални проблеми на местното самоуправление в България и Европейския съюз. НСОРБ призова Комитета на регионите да помогне за решаване на текущия дисбаланс между законовите и финансови задължения на общините, като акцентира, че най- ефективния начин за подкрепа на българските общини е чрез засилване на фискалната децентрализация.

По-късно кметът на Габрово придружи Марку Маркула на среща с президента Росен Плевнелиев, на която бе обсъдена ролята на местните власти и регионите. По време на разговорите възникна идеята в края на 2016 г. в Габрово да бъде организиран „лагер за иновации" с подкрепата на Комитета на регионите и на Президентството. Създаването на „лагери за иновации" в различни европейски региони е сред инициативите на Комитета, които имат за цел да стимулират младите европейци да разработват съвместно иновативни идеи за правене на бизнес.

Марку Маркула проведе разговори и със заместник-министър председателя на Република България Томислав Дончев, като заяви своето желание да се задълбочи сътрудничеството между българското правителство и Комитета на регионите за подобряване на ефективността на различни европейски финансиращи програми.