Кметът на Трявна Денчо Минев обяви пълно бедствено положение на територията на цялата община, съобщават във Фейсбук страницата си от Общината.

Бедственото положение е обявено след извънредно заседание на общинския оперативен щаб по-рано с всички ангажирани звена относно зимното поддържане, посочват от администрацията. 

"Имаме бедстващи хора без вода, без храна, бременни жени, неразринати пътни участъци с нападали клони и дървета, липса на ток в доста населени места, прекъсване на захранването в Трявна и Плачковци, но искам да стане ясно на всички граждани, че ние не може да достигнем своевременно до селата и да разчистим пътищата, поради заварен договор от предходното управление, съгласно който снегопочистващите фирми започват да обслужват тези населени места до 24 часа след започване на снеговалеж", заяви по време на заседанието на кризисния щаб кметът на община Трявна.

Кметът на Вълчи дол обяви бедствено положение

Въпреки неспиращата денонощна работа на ръководството на община Трявна и координиране действията с мобилизираните екипи на Дружеството по Закона за задълженията идоговорите "Зимно поддържане", Районното управление на МВР - Трявна, Областното пътно управление - Габрово, пътен кантон - Трявна, Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Трявна, ВиК- Трявна и електроразпределително дружество "Енерго Про", към момента обстановката остава усложнена с продължаващ снеговалеж. 

В капана на снега: Бедствено положение в 4 области, блокирани пътища, липса на ток (ОБЗОР)


Всички дежурни екипи продължават работа на терен с наличната техника, като се търси и допълнителна такава. Продължават и всички действия за своевременното възстановяване на електрозахранването в населените места. По разпореждане на кмета на община Трявна в пълна мобилизация и оказване на помощ на бедстващи граждани и животни са включени и доброволците към Доброволно формирование - Трявна. Републиканската пътна мрежа е проходима при зимни условия, допълват от местната администрация. 
Oбластният управител Мария Башева е участвала в онлайн координационна среща, свикана от министър-председателя акад. Николай Денков. Темата е била актуалната зимна обстановка, като в срещата са се включили министри и областни управители.
 
Радослав Първанов/БТА