Кандидатът за кмет Лена Енева посети Центъра за социална интеграция и рехабилитация на Съюза на слепите
Кандидатът за кмет Лена Енева посети Центъра за социална интеграция и рехабилитация на Съюза на слепите / БСП - Габрово

В клуба на Центъра за социална интеграция и рехабилитация на Съюза на слепите кандидатът за кмет от Коалиция „Алтернатива за Габрово“ Лена Енева представи позицията си за мястото на хората със специфични потребности в обществото и възможностите за формулиране и реализиране на конкретни политики на общинската администрация, насочена към тях.

На срещата присъстваха Миглена Пройнова и Емилия Дженкова, кандидати за общински съветници от коалицията, която е под номер 2 в бюлетината.

„Ние като общество сме в дълг към Вас, защото моето убеждение е, че нивото на една нация се определя от отношението й към хората с увреждания, от условията, които тя е създала за техния бит, образование и право на труд“ – каза Лена Енева, давайки старт на дискусия, която продължи близо час.

Хората се интересуваха от начина на гласуване, вида на бюлетината и правото на придружител на незрящи хора.

Поредният гаф на министъра на здравеопазването относно идентифицирането с пръстов отпечатък при влизане в болнично заведение бе тема на обсъждане, която предизвика множество коментари за работата на здравната система и отговорите на кандидат - кмета.

По време на срещата потребителите на Центъра споделиха своите проблеми, свързани с предвижването на хората с увреждания в общината, липсата на подходяща инфраструктура на обществените места и работата на светофарите със звукова сигнализация.

Миглена Пройнова, кандидат за общински съветник и бивш заместник-кмет на Община Габрово,  представи социалните услуги и какво трябва да направи местната власт в тази сфера. На въпрос по отношение на кризата в образователната система тя с усмивка коментира, че ще трябва нов формат само по тази тема.

"Най-важното е да  сме здрави и да се поздравяваме с усмивка и споделяме проблемите си, когато се срещнем по улиците на родния ни град." С тези обединяващи думи завърши вълнуващата и за двете страни среща.