Изложбата Пенчо Семов - българският Рокфелер в София
Изложбата Пенчо Семов - българският Рокфелер в София / netinfo

Изложбата „Пенчо Семов – българският Рокфелер” ще бъде открита днес от 17 часа в Държавна агенция „Архиви” в София . В нея са включени 130 експоната, сред които снимки, документи и лични вещи на габровския индустриалец. 

Около 60 от представените фотоси изобщо не са показвани и не са били известни на специалистите в България досега. Те са притежание на частни архиви – на семействата Семови, Кедеви и Патеви, които по един или друг начин са родственици на Пенчо Семов.

Ще бъдат представени 50 документа от Териториалните държавни архиви в Габрово и Варна и Централния исторически архив в София, които отразяват предприемаческата и огромната дарителска дейност на Пенчо Семов в България. За първи път ще бъде показана книгата на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти в България, в която е записано, че Пенчо Семов дарява на Съюза вилата си във Варна.

Сред експонатите ще бъдат и 10 части от сервиза с лика на индустриалеца, изработен специално за фондация „Пенчо Иванов Семов” в порцелановата фабрика във Видин. Историческият музей в Габрово разполага само с четири такива експоната, останалите са от частни колекции и също се показват за пръв път.

Изложбата ще покаже и една фамилна реликва - икона на Света Богородица с младенеца, подарена на майката на Пенчо Семов през 1877 г. от руски войник при Освобождението на България. Иконата, заедно с параклиса на Пенчо Семов – Свети Петър и Павел са подарени от съпругата на индустриалеца хаджи Радка Пенчо Семова, след изгонването й от къщата на ул. „Успех” 1, на църквата Света Богородица и се съхраняват там и до днес.

За първи път ще бъде представена книгата на акционерите на Българското търговско параходно дружество във Варна, която показва процента акции на Пенчо Семов в това дружество. Ще бъде показана и схема с процентното участие на Пенчо Семов в 28-те акционерни дружества, в които участва, както и основният капитал, оставен от тях на държавата след смъртта на индустриалеца – над 1 милиард и 82 милиона лева.

Основен акцент на експозицията е благотворителната дейност на Пенчо Семов, която е излючително голяма. Неговата житейска философия е „Нека помогнем, това ни остава”. За първи път ще бъдат показани учредителния акт и книгата на фондация „Пенчо Иванов Семов”, както и завещанието на индустриалеца от 1945 г. Сред експонатите ще бъде и пълния текст на прощалното писмо на Пенчо Семов до работниците му във фабрика „Кирил”. То е с изключително голяма важност за историческата наука, защото поставя под основна ревизия някои досега съществуващи постановки за отношенията фабрикант-работник.