Изложба, посветена на Апостола показват в Музея на образованието
Изложба, посветена на Апостола показват в Музея на образованието / netinfo

Фотоизложба, посветена на живота и делото на Апостола- Левски представя Националният музей на образованието в Габрово. Тя е подготвена от Музея “Васил Левски” в Карлово. Експозицията представя семейната среда на Левски, революционната му дейност, художествени произведения и паметници, посветени на великия българин.

Акцент в представените фотоси са портретите на Апостола от 1867, 1869, 1870 и 1872 г., репродукции на страници от личния му бележник, изображения на печатницата и личния му печат, първата страница на наредата “Левски и Миткалото” и “Левски основава революционен комитет”. Изложбата показва устава на БРЦК, писмената клетва на Левски, карта на комитетите на ВРО и печата н БРЦК.

Освен във всички краища на България, изложбата на карловския музей е гостувала на български общности в чужбина – Западните покрайнини, Молдова, Украина, Румъния, Македония, САЩ , а също и в българските културни центрове в Братислава, Париж и Виена. НМО посвещава изявата си на 135 – годишнината от обесването на Васил Левски. Изложбата е отворена за посетители до края на месеца. Освен за широката публика, тя е особено интересна и полезна за учениците от всички степени на образование.