Изложба Богомили в галерия Христо Цокев
Изложба Богомили в галерия Христо Цокев / netinfo

Изложбата "Богомили" ще бъде открита днес от 17:30 часа в галерия "Христо Цокев". Автор на творбите е Виолета Гривишка-Танева, родена в Плевен през 1937 г.

Завършва Художествена академия в София, специалност „Графика. Участва в международни биеналета и триеналета на графиката в Бразилия, Франция, Биенале за гравюра на дърво в Банска Бистрица, Интерграфик – Берлин във всички издания на Биенале на графиката – Варна; тези в Сапоро и Кочи – Япония; в изложби на българския екслибрис в Европа.

В края на 2011г. художничката дарява на ХГ ''Илия Бешков''-Плевен 140 творби: 85 гравюри, литографии, пастели и 55 екслибриса, които формират една нова колекция в общия художествен фонд на галерията - „Богомили” – основната творческа тема на Виолета Гривишка -Танева от 1968 г.

От тези творби е сформирана мобилна колекция от 43 графични листа, с които плевенската галерия, гостува на ХГ ''Христо Цокев''.

Изложбата представя едно лично художествено и историографско изследване на богомилството по българските земи и разпространението му, придружено със саморъчно изработени географски карти.

Изложбата е вече популярна зад граница – през 2012 и 2013 г. тя бе представена в българските културни институти в Братислава, Прага, Бърно, Варшава, Будапеща и Виена.

За ХГ „Христо Цокев” е чест да бъде втората спирка на тази оригинална изложба в националното й представяне.