„Коледни чудеса”
„Коледни чудеса” / DarikNews.bg
Годишна изложба на детските школи „Енкаустика” и „Приложни забавления” се открива на 14 декември, петък, от 17:00 часа в Изложбената зала на Регионален исторически музей – Габрово. „Коледни чудеса” е името, което са избрали организаторите на събитието.
 
„Показваме етюди на творци, които сега кандидатстват в Художествена академия или във Великотърновския университет. Представяме и традиционната енкаустика, но този път в доста камерен състав”, разказва Румен Трифонов, ръководител на детска школа „Енкаустика” докато подрежда своята част от изложбата.
 
Правят впечатление творби, изработени с молив. Бъдещите художници се представят с интересни картини – портрети на седящи женски и мъжки фигури. 

В РИМ-Габрово ще бъде открита юбилейната изложба „25 години ателие Енкуастика”

Дарик
„Коледни чудеса”

В „Коледни чудеса” може да се види и дигитална живопис. Но Румен Трифонов е убеден, че преди да създават творби с компютърни програми, художниците трябва да овладеят работата с молив и четка.

Над 120 творби са представени в изложбата „25 години детска школа Енкаустика”
 
Преподавателят е взискателен към своите ученици, показва портрет, правен на компютър, който според него е много далече от високото ниво. Убеден е, че на художничката, която се опитва да рисува по този начин, й предстои да овладее първо формата и цвета. Компютърът може да е само „ръкавицата” при създаването на творбата. 

Дарик
„Коледни чудеса”

Румен Трифонов няма притеснения, че компютрите са влезли в изкуството. Ако човек е без талант да рисува, няма как чрез дигитални програми да стане добър художник, категоричен е той.
 
„Който смята, че може да седне на компютъра и с програми да създава картини, е далече от истината. Това не става без да си овладял пластичната анатомия и перспективата, изобщо всички неща, които са в основата на едно художествено образование. Ако творецът вярва, че става само с компютър, е обречен на неуспех.” 

Дарик
„Коледни чудеса”

Един художник е като спортиста. Ако спре да рисува за известно време, трябват двойно повече усилия, за да навакса.
 
„Обичам да давам този пример – рисуването е като ревнива любовница. Ако го изоставиш за малко, то те изоставя за дълго”, шегува се Румен Трифонов.