25 години ателие Енкуастика
25 години ателие Енкуастика / Регионален исторически музей Габрово
Румен Трифонов, ръководител на детска школа „Енкаустика“, получи два поздравителни адреса – от кмета на Габрово Таня Христова и от директора на Регионален исторически музей-Габрово Красимира Чолакова. Повод бе откриването на ретроспективната изложба, посветена на 25 години от създаването на школата. Красимира Чолакова отправи специално пожелание, утвърденото през годините  сътрудничество да продължи, за да се популяризира детско-юношеското творчество.

При откриване на изложбата Румен Трифонов сподели историята на школата и идеите, които тя съхранява. Той благодари на гостите и на възпитаниците на  школата за уважението и споделените надежди.
 

Румен Трифонов
Румен Трифонов


Мариана Трифонова - ръководител на Детската школа „Приложни забавления”, акцентира, че двете школи вървят ръка за ръка това е рецептата за успеха и многото реализирани възпитаници. В изложбата са представени над 120 творби на творци от двете школи.
 

25 години ателие Енкуастика
Мариана Трифонова


Творци от цялата страна пристигат за откриване на изложбата „25 години детска школа Енкаустика”

Могат да бъдат видени знакови творби, които възпитаници на школа „Енкаустика” са създали през годините. Едни са рисувани в началото на 90-те години на ХХ век, други са съвременни. Идеята на изложбата е да покаже развитието на художниците през годините. Авторите са между 3 и 31-годишни. В центъра на изложбата е поставена творбата на най-малкия творец – това е картината на Майя Пепеланова, която е едва на три години и осем месеца и е трето поколение творец.
 

25 години ателие Енкуастика
25 години ателие Енкуастика


Събитието бе придружено от кратка програма, в която възпитаници на школата демонстрираха завиден музикален талант с инструментите цигулка и пиано.

В РИМ-Габрово ще бъде открита юбилейната изложба „25 години ателие Енкуастика”

Заслугата на двете школи – „Енкаустика” и „Приложни забавление”, за развитието на изкуството в Габрово, е очевидна. Възпитавайки любов към изкуството, те са неделима част от културния и духовен живот на града.

Изложбата, която представя древна техника на изкуство, може да бъде посетена до 20 януари 2018 г.