Творци от цялата страна пристигат за откриване на изложбата „25 години детска школа Енкаустика”
Творци от цялата страна пристигат за откриване на изложбата „25 години детска школа Енкаустика” / Регионален исторически музей-Габрово
Ретроспективна изложба „25 години детска школа Енкаустика” ще бъде открита на 15 декември, от 17:30 часа, в залата на ул. „Николаевска” №10 в Регионален исторически музей-Габрово.
 
През този период съвместните изложби са десетки, а създадените между двете организации контакти – отлични.

В РИМ-Габрово ще бъде открита юбилейната изложба „25 години ателие Енкуастика”
 
Школата възниква като Свободно избираема паралелка в училище „Ран Босилек”. Включват се деца от класовете със засилено изучаване на изобразително изкуство.

„Това се оказа нещо много ценно за града ни. Тези паралелки дадоха добри кадри и 50% от децата в тях след това се занимават с някакъв вид изкуство. Това са художници, архитекти, дизайнери. Доста от тях завършиха Художествената академия в София, други се обучаваха в чужбина.”, разказва Румен Трифонов, който е дългогодишен ръководител на школата.

Изложбата „Св. Петка - духовната покровителка на Габрово“ бе открита на чардака в Дечкова къща

В изложбата могат да бъдат видени творби, рисувани в началото на 90-те години на ХХ век. Представени са картини на Емануела Трифонова, Марияна Манева, Ирина Росенова, Борис Денев, Мартина Денева, Виктор Христов, Марина Стоянова и др.
 

Румен Трифонов подрежда изложбата 25 години детска школа Енкаустика
DarikNews.bg


Много от тях пристигат специално за изложбата от София. Ще бъдат представени не само ранните им творби, но и съвременни, за да се проследи развитието през годините.
 
През 1995 година Емануела е в първи клас, сега – докторант в Художествената академия. За посетителите на РИМ-Габрово ще бъде любопитно да се запознаят с постиженията й, както и с тези на нейни връстници.
 

Работен момент от подреждането на изложбата 25 години детска школа Енкаустика
DarikNews.bg


„Основната живописна техника в школата е енкаустиката. Но подготвяме за кандидатстване в академията и в художествени училища. Всяка година в Художествена академия влизат поне по двама-трима наши възпитаници.”, споделя Румен Трифонов. 
 
Ролята на Регионален исторически музей-Габрово за популяризиране на творбите на млади габровски художници е значителна. Това отчита Румен Трифонов. Той изказа благодарност към екипа на музея, който по думите му винаги има готовност за съвместни инициативи с школа „Енкаустика”.

Изложбата ще може да бъде посетена до 20 януари 2018 г.