Иран разкри мистичната си красота пред посетителите в ЕМО „Етър”
Иран разкри мистичната си красота пред посетителите в ЕМО „Етър” / Етнографски музей на открито Етър
Толкова красота е сътворена от човешките ръце! Сами започваме да се чудим как въображението може да роди такива форми и цветове и да им предаде смисъл, който да издигне духа.
 
Предмети за битова употреба, а истински произведения на изкуството! Ето това може да се види на ХV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър”. И ако ние, българите, можем да се чудим на представените от южноафриканците, суданците, мароканците и сирийците предмети, то те вероятно също са удивени от нашите.
 

Иран разкри мистичната си красота пред посетителите в ЕМО Етър
Етнографски музей на открито Етър


Удивление е доста точна дума, която може да опише впечатлението от произведенията на изкуството, представящи мистичната душа на Иран. Чаши, чинии, купи, различни тъкани – тях може да видите, както на панаирното изложение в шатрата на иранския майстор Махрдад Мегхадади така и в неговата изложба „Традиционни занаяти от Иран”, която бе открита в залите до Билкарницата в ЕМО „Етър” и ще остане тук до 6 септември.
 
Ако искате да видите всичко, трябва всеки ден да посещавате изложбата, тъй като всяка сутрин тя ще е различна. Идеята е да се представят възможно най-много произведения на изкуството, изработени от майстор Мегхадади.
 
На откриването присъства и Мохамад Али Киани, съветник по културните въпроси в посолството на Иран, който благодари на кмета на Габрово Таня Христова и на директора на ЕМО „Етър” за възможността изложбата да бъде представена тук.
 

Иран разкри мистичната си красота пред посетителите в ЕМО Етър
Етнографски музей на открито Етър, Иран разкри мистичната си красота пред посетителите в ЕМО „Етър”


 „Иран е една голяма страна с хилядолетна история. Имаме много видове ръчно изработени изделия, които си заслужава да бъдат видени. Тази година се навършват 120 години от установяване на дипломатическите и 70 години от установяване на културните отношения между България и Иран.
 
Културните отношения между двете държави винаги са било на много високо ниво.” - каза в словото си Мохамад Али Киани и благодари за възможността да се състои тази изложба.
 
Мохамад Али Киани, както и присъстващите на откриването на изложбата официални лица бяха поздравени от Ирина Георгиева, зам.-министър на туризма.
 
„За мен е удоволствие да открия изложбата на иранското традиционно изкуство в рамките на ХV Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър”. И се радвам, че се случва точно тук. Габрово и „Етър”-а са места, които свързваме с културния туризъм. А това е дейност, призвана да свързва хората, да обменя култура и ценности.
 
Община Габрово е част от нашите осем туристически маршрута, които Министерството създаде, за да популяризира голямото богатство на България по света. Габрово участва с тридесет обекта и предлага разнообразни форми на туризъм. Вие сте на едно от най-добрите места в България.”
 

Иран разкри мистичната си красота пред посетителите в ЕМО Етър
Мохамад Али Киани, съветник по културните въпроси в посолството на Иран


Мохамад Али Киани изрази готовност да разшири културното сътрудничество между Габрово и Иран, а зам.-министър Георгиева подчерта, че миналата година в ЕМО „Етър” са посрещнати над 200 000 посетители.