Инициатива на Областния управител представя Първите
Инициатива на Областния управител представя Първите / Областна администрация Габрово

Нов проект "Дързостта да бъдеш първи" реализира областна администрация Габрово. Всеки град има своята история и личности, които са я сътворили. Историята на Габрово е част от националната ни история, а габровци са активни участници във формирането на историческото й лице, на нейното духовно измерение, в създаването на ценности, допринесли за напредъка на града и нацията ни. "Ние всички вярваме в неговото развитие и просперитет на европейски град, но и помним нeговата история. Помним дързостта на всеки, който е записал името си в летописната книга на Габрово като пръв сред други, новатор, първооткривател и още много и много...че да намерим място за тях по всички свои страници е родов дълг и кауза"- споделя областният управител на Габрово Мариян Костадинов.

Израз на тази гордост и признателност към неговите първостроители е изданието на Областна администрация - Габрово „Дързостта  да бъдеш първи".       

 На пръв поглед то представлява интересно дизайнерско предложение за работен календар, но всъщност когато го разгърнеш попадаш на страниците на летописна книга, която съвременните габровци продължават да дописват чрез своите постижения. Календар-бележникът разказва историите на първия министър-председател на България Тодор Бурмов, роден в Габрово, на първия военен министър на страната ни, първия професор по химия, първия машинен инженер, текстилен инженер, благодетеля на първото новобългарско училище, първата българска лекарка...и т.н до 52 -та страница, колкото са седмиците в годината. Целта на този проект е да покаже, както  на днешните габровци, така и на всички българи, че има с какво да се гордеем, да продължаваме да надграждаме стореното от нашите съграждани и да имаме едно достойно самочувствие.

Календарите ще достигнат до всички министри, областни управители, до всеки кмет в страната, директори на регионални структури, т.е. това ще стане една действаща реклама.Изданието е подготвено със съдействието на Държавен архив - Габрово, рекламна къща „Екс прес", разработила проекта и финансирано от габровски фирми, които имат дързостта днес да бъдат сред първите.