Илхан Кючюк: Проблемите на България могат да се поставят в центъра за европейската политика
Илхан Кючюк: Проблемите на България могат да се поставят в центъра за европейската политика / VESTI.bg

Председателят на младежкото ДПС и евродепутат Илхан Кючюк беше избран за вицепрезидент на Алианс на либералите и демократите за Европа на 36-ия конгрес на партията. За председател беше избран холандският депутат Ханс ван Бален, както и общо петима заместници.

“Това е признание за  политиката, която води Движението за права и свободи през последните 25 години, ние я определяме като атлантическа и като такава беше оценена от нашите либерални партньори”, каза Илхан Кючюк пред БНТ, като поясни, че това е добра новина за ДПС, но е добра преди всичко за България.

Така проблемите на България могат да се поставят в центъра за европейската политика, подчерта той.

ДПС получи изключително висока оценка в Европа и направи исторически пробив, докато у нас български политици в продължение на месеци пропагандират тезата за “изчегъртването” на ДПС от обществено-политическия живот, не просто от властта, коментира евродепутатът и вицепрезидент на АЛД.

Илхан Кючюк се спря и на срещата “ЕС – Турция”, на която стана ясно, че лидерите на общността са склонни да възобновят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и да облекчат визовия режим, като в замяна Анкара ограничи притока на мигранти към Европа.

Той я определи като успешна и навременна, защото страните от Западните Балкани, включително Турция, трябва да бъдат част от европейското семейство.  И беше категоричен, че българският национален интерес предполага всички нейни съседи рано или късно да станат част от ЕС и от НАТО.

Това присъединяване е не заради политиците, а заради гражданите на тези държави. Виждаме продължение на позицията на АЛД и на позицията на ДПС, каза евродепутатът и припомни, че Лютви Местан е изпратил писмо до лидерите в Европарламента за продължаване процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани, след като “Жан-Клод Юнкер изрече безумната теза, че следващите 5 години не се очаква никакво разширяване”. И поясни че отдавна вече живеем в Европа на свободните гражданско общества.