/ Музей Етър
Рубриката е посветена на 55-годишнината от създаването на музей „Етър“
Лятната яхния от пиле, предложена от габровеца Руси Русев в кулинарния конкурс, обявен от екипа на „Етър“-а във връзка с 55-та годишнина от неговото откриване, е харесана от най-много приятели във Фейсбук страницата на музея. Затова, макар и с минимална разлика, тя печели наградата за месец юли в кулинарния конкурс „Гозби по традиционни рецепти”.

Публикуваме още веднъж рецептата за апетитната лятна манджа:

Яхния от пиле за лятото

Необходими продукти:

Едно пиле, половин килограм червен лук, домати от буркан, червен пипер, чубрица, магданоз, тарос, сол, вода, олио.

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на едро, запържва се с четири-пет супени лъжици олио, прибавят се четири-пет супени лъжици от домата и червения пипер. Пилето, нарязано на порции, се прибавя към лука и се залива с топла вода. Ври до омекване на месото и лука. Прибавят се магданоз, чубрица, тарос.

Черненската мамалига е победител от февруарското издание на конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“

Когато се използват пресни подправки, те се добавят при махането на ястието от огъня. Ако подправките са сушени, се слагат заедно с пилето.
Когато от вътрешностите на пилето, крилцата и част от месото се прави супа, вместо вода в яхнията се добавя част от чорбата, в която те са врели.

„Гозби по стари традиционни рецепти”: Билкова салата от иглика или латинка

Яхнията върви най-добре с летен таратор, който се приготвя от вода, краставици на кубчета, оцет, сол и чесън.

До 15 август очакваме от приятелите на музея и всички, които желаят да споделят традиционна рецепта, да изпратят на електронна поща d.hristov@etar.bg. описание  за начина на нейното приготвяне и необходимите продукти.

Обръщаме внимание на всички желаещи да участват в конкурса, че се допускат само рецепти, придружени с подходящи снимки на приготвеното ястие!

Рецептите ще бъдат селектирани от музейните специалисти, а най-интересните ще бъдат предложени от 15 до 30 август на страницата на музей „Етър“ във Фейсбук, за да бъдат оценени от приятелите на музея.

В съответствие с регламента за провеждане на кулинарния конкурс, обявен във връзка с 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“, предложилият рецептата, която е получила най-много харесвания, ще получи награда - абонаментна карта за посещение на музея в рамките на една година.