Община Габрово
Община Габрово / Детска градина Слънце
Хората искат по-добро качество на услугата, предоставяна в детските ясли и градини, а не отпадане на таксите, това бе един от аргументите, с който управляващите от ГЕРБ отхвърлиха предложение на социалистите, предизвикало разгорещен дебат в местния парламент.

Включете се в дебата по промяна на Наредбата за местните данъци и такси в Габрово
 
На извънредно заседание, проведено вчера следобед, опозицията поиска да отпадне постоянната такса, плащана от родителите за ползването на детски ясли и градини за децата на възраст от 3 до 4 години. За по-големите деца тази такса се поема от държавата, заради задължителното предучилищно образование. 

БСП иска премахване на таксата за посещение на детска градина в Габрово
 
Според съветниците от левицата така ще се покаже ангажираност към младите семейства и ще се направи опит да се обърнат негативните тенденции от демографската криза в Габрово. С освобождаването на родителите от месечна такса ще се стимулира желанието им да имат повече деца. Изтъкнат беше аргументът, че подобна мярка е приета от много други общини в страната. Предложено беше размерът на месечната такса да се поема от общинския бюджет.
 
От ГЕРБ са убедени, че подобна мярка няма да повиши раждаемостта. За въвеждането й ще е необходим допълнителен финансов ресурс, който по закон може да се набави само от приходите на общинската хазна, а това би довело до повишаване на местните данъци и такси.

Лена Георгиева: Повишаването на таксите за детски градини и ясли цели по-качествена услуга и хранене на децата
 
Изказано беше мнението, че младите хора отиват в по-големите градове, за да търсят по-добри възможности за реализация и по-високо качество на живота, като плащат високи наеми и високи такси за ползване на детски градини.
 
Управляващите посочиха като аргумент, че всяка година минималната работна заплата се увеличава с 10%, но обратно на това раждаемостта спада също така с всяка година.