Снимка: Областен управител Габрово
Снимка: Областен управител Габрово / Невена Петкова поднася цветя
Историческата възстановка „Последните пушки на Априлското въстание в Габровския край – Битката на четата на Христо Патрев“ събра десетки габровци в кв. Нова Махала. Освен основната чета на Цанко Дюстабанов, действала в селата около Габрово, Севлиево и Троян, през Априлското въстание в 1876 има и втора, по-малко позната чета, сформирана и воюваща също в Нова махала – на Христо Патрев.

Последните пушки на Априлското въстание в Габровския край

Имено затова инициатори решават да предадат събитията от бунтовната пролет  на 1876 – годината, в която българите заявят пред  света, че не са изчезнали и са готови да платят най-високата цена за свободата – живота си!

Областният управител Невена Петкова уважи събитието и поздрави организаторите му, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Габрово
Невена Петкова поднася цветя

„Героизмът на тези, които са се борили и загивали за свободата на Родината, за нашата свобода, заслужава нашето признание и дълбока почит. Априлската епопея е едно доказателство за силата на стремежите и идеалите, за вечния порив за свобода и независимост на човешкия дух. Едно въстание, което завършва гибелно, но едновременно с това с успех, защото запалва искрата на национално самосъзнание и копнеж по Освобождение. Вярвам, че онзи огън, запален през далечната 1876 година, поддържа и днес вярата ни в силите, възможностите и потенциала на България.“ – казва в обръщението си Невена Петкова и допълва, че в бъдещето ни трябва да има място за историята, личностите и героите от миналото, трябва да се помнят заветите на дедите ни – да се разказват на поколенията. 

Тържествени чествания и поредица от изложби в Севлиево през май

„Нека се учим от миналото, да бъдем единни в общите каузи, нека днешната паметна дата, която ни е събрала да бъде извор на сили и енергия в стремежа ни да съграждаме желаното бъдеще. Поздравявам всички вас, които носите родолюбието в сърцето си. Поклон пред саможертвата на героите от Априлската епопея!“ – каза още областният управител на Габрово, която поднесе цветя на новооткритата паметна плоча на свещениците Йоан Чомаков и Иван Баев в двора на църквата в кв. Нова Махала и на Мемориала на въстаниците.

Георги Бочаров - габровският летописец на Априлското въстание