Габровска фирма - застрашена от строително сметище
Габровска фирма - застрашена от строително сметище / Dariknews.bg, архив

Границата на габровска фирма се замърсява от струпани по близкия хълм отпадъци, алармират от дружеството в специално писмо до медиите.

От Общината заявиха, че е разпоредено да се предприемат действия по изчистване на терена.

На 8 ноември представители на фирмата, е внесъл искане лично до кмета Таня Христова. В него той информира за предприети още през октомври действия, които не срещнали разбиране от администрацията.

"За безобразното замърсяване на границата на нашата фабрика, находяща се на ул. "Баланска" №6 в града, информирахме г-жа Даниела Димитрова, директор на Общински инспекторат, на 4 октомври 2013 г. и отговорът й беше, че всичко е правомерно и имало законосъобразно издадени разрешителни за извършване на дейност по депониране на отпадъци".

Габровска фирма  застрашена от строително сметище
netinfo

От писмото се информира Таня Христова, че не е предоставена информация за срока на действие на това разрешително, на кого е било издадено и от кого. Представителят на фирмата заявява, че има право на такава информация, тъй като е в съседство с имота, на който се изхвърлят отпадъците.

"Изрично беше пренебрегнато нашето несъгласие хълмът да се зарива с битови и строителни отпадъци, които водят до опасност от сриване и екологични щети", е категоричното становище на фирмата.

На 18 октомври е подадена молба за проверка на замърсяването. Иска се укрепване на хълма и премахване на асфалтовите парчета и строителни материали. На 6 ноември от фирмата отново алармират Общината, като прилагат снимки и становище на вещо лице, че има опасност от срутване на струпаните отпадъци. Въпреки това на следващия ден продължава засипването на хълма. Асфалт и строителни отломки достигат до сградата на дружеството и според Кочевски има опасност да я срутят.

В писмото си до Таня Христова, представителят на фирмата пише, че шефката на инспектората Даниела Димитрова му заявила, че не може да стои на мястото, да контролира какво се случва и че е направила всичко възможно.

От фирмата очакват да получат пълна информация по този случай, в това число за издадените разрешителни за изхвърляне на отпадъци, и очакват Таня Христова да отиде на място, за да си състави собствено становище по този случай.

Габровска фирма  застрашена от строително сметище
netinfo