Европейският елит посреща Джулай морнинг в Габрово
Европейският елит посреща Джулай морнинг в Габрово / DarikNews.bg, колаж

На 1 юли в Габрово ще се проведе изнесена проява на комисия по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) на Комитета на регионите на Европейския съюз.

„Насърчаване на културния и творческия сектор като ключови фактори за повишаване на местната и регионална конкурентоспособност и привлекателност“ е темата на инициативата.

Целта на събитието е създаването на платформа за открито обсъждане на предизвикателствата в процеса на интегриране на културния и творческия сектори в регионалните и местните стратегии за развитие. Инициативата ще предостави добри възможности за определяне на подходи и модели за осигуряване на подходящи мерки, които ще стимулират създаването на устойчива културна екосистема, насочена към създаването на работни места и творческото предприемачество, като по този начин се гарантират дългосрочни социални и икономически ползи.

Участие в нея ще вземат представители на Европейската комисия и Европейския парламент, местните и регионални власти, експерти в областта на културния и творческия сектори, НПО и независими творци.