Говори ли Кристо български?
Говори ли Кристо български? / 100 вести
„Ето, вижте, говори ли Кристо български“ - с тези думи Стефан Явашев показа писмо от знаменития си брат Христо, известен на света като Кристо, датирано от 28 юли 1970 г.

Оригиналът, заедно с няколко семейни снимки, бе изваден от семейния архив при последната среща с организаторите на предстоящата изложба с постери на уникалния творец, която ще бъде открита на 27 октомври в Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Експозицията, носеща все още работното заглавие „Кристо. Пътят от Габрово...“, която ще покаже творчеството на художника чрез дарени от него на Общината постери, носи в себе си частица уникалност, защото за първи път ще представи част от фотоархива на семейство Явашеви.
 

Изложба от любителски и професионални снимки на „Плаващите кейове“


„Мили Стефан, аз писах на мама и тате много дълго писмо за нас и те сигурно ще ти дадат всичките новини“ - можем да прочетем от по- избледнелия от времето лист. Речта, някак трогателно-архаична, с нещо ни напомня за специфичната словесна стилистика на Царя. В писмото Христо се тревожи за здравето на родителите си, които страдали от болки в краката и препоръчва да се възползват от възможностите на балнеоложките ни курорти.
 

Акад. Светлин Русев подкрепи изложбата „Кристо и Жан-Клод" в Габрово


„Аз си спомням в България имаме тези специализирани станции - за тях ще бъде по-добре, ако отидат през септември, когато времето е по-малко горeщо. Пиши ми за това" - изисква от Стефан неговият по-голям брат. 
 

Защо и кога Кристо Явашев решил, че няма да се върне в България?Писмото, което в известна степен е в отговор на поздравителна картичка, изпратена от Стефан и съпругата му Елка от Златните пясъци, завършва с „Горещи целувки: твои Христо и Жан Клод“.
 

Кристо пред "Седмицата" на Дарик: Няма наши колекционери в България


Източник вестник „100 вести"