На 13 юни отбелязваме рождения ден на Христо Явашев - Кристо
На 13 юни отбелязваме рождения ден на Христо Явашев - Кристо / Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

С виртуална изложба в Габрово се отбелязва 13 юни – рожден ден на един от най-известните българи Христо Явашев – Кристо.

Експозицията, която може да бъде разгледана на сайта на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”, проследява житейския и професионален път на световния творец.

На 13 юни отбелязваме рождения ден на Христо Явашев - Кристо
netinfo

”Стол за хора, привързани към книгите и четенето“, вдъхновен от творбите на Кристо,  може да бъде видян във фоайето на библиотеката.

Опакованите стол и книга са дело на Пламен Генчев – библиотекар в отдел „Изкуство“.

На 13 и 14 юни инсталацията може да бъде видяна в зала „Възраждане“ в града, където в момента тече шестото издание на София Филм Фест.

По повод личния празник на Кристо, кметът на Габрово Таня Христова поздрави световноизвестния творец.

На 13 юни отбелязваме рождения ден на Христо Явашев - Кристо
netinfo

В поздравителния адрес до него се казва:

“Нека винаги носите в себе си нестихващо вдъхновение, уникалната си чувствителност на артист и критичното си светоусещане на творец, който провокира публиката с всяка своя творба.

Начинът, по който пресъздавате заобикалящия ни свят отдавна е станал еталон в съвременното световно изкуство и е преминал отвъд границата на феноменалното и гениалното.

Вашите творби не представят само свободната воля на художника, но показват и рефлексията на мислещия човек, на човека като съзидател и едновременно с това откривател. Пожелавам Ви никога да не губите смелостта да изразявате себе си, свободолюбието си и усета към красивото. Запазете вярата си в доброто силна и любовта си към хората несъкрушима.

Пожелавам Ви прекрасен празник!“.

Заедно с поздравленията към него пътува и подарък - живописна творба с маслени бои, наречена „Красотата и розата”, дело на габровския художник Валентин Атанасов. Проблем създаде „пакетирането“ на подаръка – рисковано е да изпращаш пакет на световно признат майстор в опаковането!

На 13 юни отбелязваме рождения ден на Христо Явашев - Кристо
netinfo