Изграждането на център за изкуство на името на Кристо Явашев започва през 2016 г. в Габрово
Изграждането на център за изкуство на името на Кристо Явашев започва през 2016 г. в Габрово / Dariknews.bg, архив

В Габрово ще бъде изграден Център за съвременно изкуство, който ще носи името на Кристо Явашев. Идеята залегна в Стратегията за развитие на културата до 2024 година, която общинските съветници приеха.

През 2014 г. Община Габрово предвижда да обяви международен конкурс за архитектурен проект за изграждането на Центъра за съвременни изкуства "Кристо". В началото на 2015 г. ще бъдат обявени победителите в конкурса, а строителните дейности се очаква да започнат през 2016 г.

Габрово е един от кандидатите за Европейска столица на културата през 2019 г. и с приемането на стратегия за развитие на културата става втори в България след София, който има дългосрочна визия за развитието на този сектор.

Освен създаването на мултифункционален Център за съвременни изкуства на името на световноизвестния артист Кристо, Стратегията предвижда да се изградят - Център за дизайн, Международен център за творчески резиденции на артисти от цял свят и обучение по културен мениджмънт, както и международен университет за изкуства. Общински фонд Култура ще се управлява от общинска фондация, създадена да изпълнява културната стратегия на града.

Културната стратегия на Габрово е разработена от екип от експерти като Асен Асенов - основател на независимата платформа за култура и изкуства ЕДНО, която организира международните фестивали Sofia Design Week, Sofia Dance Week, Sofia Architecture Week, Sofia Contemporary, арх. Делчо Делчев - учредител на групата активисти в областта на архитектурата и градската среда - сдружение „Трансформатори“, Добрин Атанасов - преподавател по Изобразително изкуство в СУ "Св. Климент Охридски", съосновател на Центъра за неформално образование и културна дейност "Алос“, Адриана Димитрова - съосновател и програмен директор на фестивала Sofia Design Week и Гергана Димитрова - председател на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни” и съосновател на Асоциацията за независим театър.

"Приемането на Стратегия за развитие на културата в Габрово има за цел да съдейства за решаването на демографските предизвикателства, пред които е изправена община Габрово и за кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019", уточняват от местната администрация.