Две седмици чужденци ще изучават върховите постижения на лазера
Две седмици чужденци ще изучават върховите постижения на лазера / Дарик Габрово

 

Представители на четири университета от континента се събраха днес в Габрово, за да обменят опит, да получат знания и практически умения в областта на лазерите и тяхното индустриално приложение. В лятната школа под мотото „Лазерна техника и методи за лазерно маркиране „Laser Gab" се включват преподаватели и студенти от Университета за приложни науки от Митвайда-Германия, Технологичения университет от Кавала-Гърция, както и две турски висши учебни заведения от Одрин и Коня, съобщи пред журналисти зам. ректорът пo Научно развитие и сътрудничество от Габровския ВУЗ доц. Любомир Лазов.

Инициативата за тази среща е на Технически университет-Габрово и се осъществява по програма „Еразъм". Тя ще продължи до 30 юли, като ще бъде разделена на две работни седмици. През първата участниците ще се запознаят с теоритичните основи на лазера, като лектори ще бъдат представители на учебните заведения, които гостуват в града. Особено голям интерес за аудиторията ще представляват лекциите на Хорст Екснер от университета в Митвайда-Германия, който ще разкаже по-подробно за едно откритие на неговия институт-лазернотомикросинтероване.

През втората работна седмица студентите ще посетят три фирми в Габрово, които използват лазера в своята работата. Те ще се запознаят с индустрия на местния бизнес, ще изследват различни параметри на лазерното маркиране и обработка, както и новите технологии при приложението на въглеродно-двуокисния лазер.

Чрез него те сами ще изрежат символа на Габрово-„котка без опашка" и ще си го отнесат за спомен от визитата им в града, каза още доцент Лазов.