Добромир Валачев  посети „Идеал Стандарт – Видима”
Добромир Валачев посети „Идеал Стандарт – Видима” / „Идеал Стандарт – Видима”

Заместник-областният управител на Габрово Добромир Валачев и младши експерт Биляна Желева, посетиха Завода за производство на санитарна керамика на „Идеал Стандарт – Видима”. Повод за тяхната визита бе предстоящия план-прием в средните училища за новата учебна година и в частност подкрепата на ръководството на завода към възстановяване на специалността „Технология на керамично производство” в ПГ „Марин Попов”, Севлиево.

Добромир Валачев бе посрещнат от Валентин Ганев, Директор на Завода; Галина Тончева, Директор Човешки ресурси и Светлана Георгиева, Ръководител Подбор на персонал.

По време на срещата заместник-областният управител посочи, че активно подпомага областния управител във връзка с образованието в областта и по-тясно сътрудничество в дуалното обучение.

„Моята основна задача е да чуя проблемите на бизнеса и какво очакват от образованието, какви кадри са необходими. Планирал съм посещение на най-големите фирми в областта. Смятам за приоритет на областната управа да е свързващото звено между образованието и бизнеса”.

Добромир Валачев  посети Идеал Стандарт  Видима
netinfo

Валентин Ганев запозна подробно представителите на областната управа с дейността на компанията и завода. Той също отбеляза: „Връзката образование-бизнес е много важна тема и предизвикателство за нас. Очакванията от образователната система са се променили. Живеем в нова съвременност – движение на хора извън България. Има и разминаване между образованието и реалната среда. Това е един ключов момент”.

Галина Тончева, допълни, че „Нашата организация е отворена в посока сътрудничество с образованието и подпомагане на младите хора в процеса на тяхната правилна професионална ориентация”.

Добромир Валачев и Биляна Желева направиха обиколка в Завода и се запознаха с производствения процес, условия на труд и безопасност в компанията.


Ето как Заводът за керамика активно би участвал в учебния процес на учениците от специалност „Технология на керамично производство” в ПГ „Марин Попов”, Севлиево.

1. Провеждане на територията на завода на учебна практика за всички класове и платен летен стаж за всички ученици над 17 години.

2. Осигуряване на учебници и други специализирани помагала.

3. Съдействие на учителите за  повишаване на квалификацията  им по керамични специалности.

4. Специалисти по керамични процеси  от Завода за керамика ще  бъдат лектори в извънкласни  занятия, кръжоци, СИП/ЗИП или други.

5. Заводът ще бъде партньор в  поддържането на съвременна материално-техническа  база по тази специалност в  училището.

6. В началото на всяка учебна година в Завода ще се организира „Ден на отворени врати” за ученици от специалността и техните родители.