Добромир Валачев: От Университета  тръгват най-добрите творчески постижения на габровските учени
Добромир Валачев: От Университета тръгват най-добрите творчески постижения на габровските учени / Областен управител - Габрово

Зам.-областният управител Добромир Валачев е бил гост на тържествения академичен съвет, проведен в навечерието на 24 май в Технически университет - Габрово. Той е произнесъл академично слово за празника, в което е поставил основен акцент върху делото на Светите братя и силата на словото.

„Българското Възраждане започва с малка книжка, която подготвя народа ни за свобода. Преди Габрово да стане град, в него започва да се развива новобългарското образование. Нашите предци са разбирали, че Просвещението може да издигне духът на хората, за да станат достойни за по-добри съдбини.

В Завета на Васил Априлов се появява идеята за откриване „заведение на високите науки". Тази идея се осъществява през 1964 г., на 30 юли с Указ Номер 395 на Президиумът на Народното събрание за откриване в Габрово на Висш общотехнически задочен институт. По-късно се създава Висш машинно-електротехнически институт, прераснал в ТУ-Габрово.

От тук към света тръгват и най-добрите творчески постижения на габровските учени. Днес е особено важно този просветен център да се съхрани и развива. Оптимист съм за това", казал в словото си зам.-областният управител на Габрово и допълнил, че в началото на бурното развитие на дигиталните технологии кирилицата е изглеждала обречена, но днес от препятствие, „тя се превърна в стимул за развитие".

В заключение на словото си Добромир Валачев подчертал, че в сложни времена, като днешните, силата на буквите ни е изключително нужна.

„Сега е важно чрез знанието и просвещението да препятстваме насилието и разрушението, което ни заобикаля. Нека ни окриляват думите на химна „Върви народе, възродени...! Нека сме благодарни на братята Кирил и Методий, защото без тяхното дело, нямаше да има България", казал още той.