Добромир Валачев: Габрово се превръща във все по-красив град, но без младите хора не е толкова хубав
Добромир Валачев: Габрово се превръща във все по-красив град, но без младите хора не е толкова хубав / Добромир Валачев, личен архив
Добромир Валачев: Габрово се превръща във все по-красив град, но без младите хора не е толкова хубав
79549
Добромир Валачев: Габрово се превръща във все по-красив град, но без младите хора не е толкова хубав
  • Добромир Валачев: Габрово се превръща във все по-красив град, но без младите хора не е толкова хубав

Министърът на образованието Тодор Танев е получил покана от страна на Областната управа да представи идеите си за развитие на управлявания от него сектор в Габрово.

Това стана ясно от зам.-областният управител Добромир Валачев.

"С г-н Сираков написахме писмо до министъра на образованието да разкаже идеите си за четири степенната форма на обучение. Той предлага като реформа задълбочаване на връзката между средното образование и производството, чрез тъй наречените интегрални колежи, както и създаването на центрове за високи научни постижения.

Смятаме, че област Габрово би могла да бъде пилотна за реализацията на тези идеи. Ние разполагаме с добре развита мрежа от професионални гимназии, университет с 50-годишна история и множество фирми, които могат да се обединят в клъстери с помощта на научния потенциал на университета.

Сградата на бившия Текстилен техникум веднага би могла да се превърне в място за такъв колеж. Доста от фирмите имат желание образованието на младите хора да е насочено към бързо овладяване на професиите.

Работим по този проблем, освен всичко, и за да се търсят начини за овладяване на демографската криза. Младите хора биха могли да се задържат в Габрово, ако им се предложат привлекателни професии, от които те да получават добри средства.

Габрово се превръща във все по-красив град, но без младите хора не е толкова хубав".

Добромир Валачев каза още, че се очаква министър Танев да представи идеите си в Габрово във втората половина на месец май.