Днес откриват велопарка за екстремно колоездене в Узана
Днес откриват велопарка за екстремно колоездене в Узана / Дарик Габрово, архив

 

Първият в страната високопланински велопарк за техническо каране на велосипеди  ще бъде открит днес в местността Узана край Габрово. Той е изграден върху 25 дка терен, предоставен от Община Габрово. Върху тази площ ще бъдат поставени 15 съоръжения. Това каза за Дарик председателят на сдружение за устойчив туризъм "Узана", Пламен Георгиев.

Велопаркът се изгражда по проект, разработен от Община Габрово и неправителствената организация. Съоръженията  са произведени от испанска фирма, а строителството е поверено на габровска. Велопаркът ще разполага с рампа, обратен завой, вълни, зиг-заг, тясна пътека, дъга, слалом, тунел и т.н. В рамките на проекта ще бъде отпечатана книга за Узана, разработва се и концепция за развитие на местността.

Според Георгиев новият велопарк е единствения от този тип в страната и ще привлече повече туристи.  По неговите думи в местността има 15 бази, подходящото време за ски е само месец и половина, така че има нужда от нови атракции.

Официалното откриване на велопарка за екстремно колоездене в местността Узана с демонстрация за ползване на съоръжениятаще бъде в 16 часа.