Днес габровци боядисват котки вместо яйца
Днес габровци боядисват котки вместо яйца / netinfo
Котки вместо яйца ще боядисват габровци днес на Велики Четвъртък. Три екипа ще оцветяват котки с човешки ръст на централния площад в града. В деня от Страстната седмица, когато всички домакини ще боядисват яйца, габровци още веднъж ще докажат своята пестеливост. Като отговорни и далновидни граждани, те няма да хабят боя за яйца, които така или иначе ще изядат след няколко дни, а ще я оползотворят за котки, които обещават да гледат.

Писаните са три и са високи по метър и 80 см. Те разбира се са красиви, обемни и ... са направени от пет кубика стиропор. Трите котки всъщност са точно копие на котарака от логото на тазгодишния карнавал под мотото „Лев година храни”.

Въпросният котарак, който разбира се по традиция е безопашат, тази година е спретнат по последна градска мода, с лула в устата и се подпира на българското метално левче. Това е последното му превъплъщение, а неговите стиропорени клонинги ще бъдат оцветени от деца, възпитаници на габровските художници Ема Вертерова, Румен Трифонов и Снежина Владимирова.

След премяната им в нови одежди и цветове, писаните ще бъдат поставени на три възлови места в града, за да радват габровци, да позират за снимка и да поддържат карнавалния дух до 17 май, когато в 17 часа по габровските улици ще се разлее шумно и пъстро карнавалното дефиле.

Тази година карнавалните картини ще бъдат между 30 и 60, а макетите в тях - 15. Рецептата за приготвянето им включва 15 кубика стиропор, около 800 кг. тел за конструкциите, няколко топчета мрежа, 10 баки лепило и цветна боя.