Да се намалят годишните отпуски в спешна помощ, предлагат от габровския център
Да се намалят годишните отпуски в спешна помощ, предлагат от габровския център / Дарик Габрово

 

Четири групи проблеми в спешната помощ определиха на общо събрание медиците от габровския център. Въпросите за финансирането, несвойствените дейности, липсата на кадри и собствеността ще бъдат представени на национална среща в София, съобщи за Дарик директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово, д-р Георги Шандурков.  Като първи основен проблем се посочва недостатъчното и неритмично финансиране. Кадровият дефицит е другия въпрос, който поставят спешните медици.

За решаването му те предлагат увеличение на заплащането, като се аргументират, че работещите в системата на спешна помощ са с най-ниски трудови възнаграждения. Да се разширят възможностите за специализация на лекарите и организират квалификационни курсове за другия персонал, искат още от габровската Спешна. Големият размер годишен отпуск също се оказва проблем поради невъзможността да бъде използван, тъй като естеството и организацията на работа не позволяват това. Предложението е за намаляване на отпуските като освободените средства останат в системата и се дадат на работещите в нея.  Несвойствените дейности като транспорт на болните на хемодиализа, на трупове, на кръв и освидетелстване на арестувани лица, също затрудняват работата. Голям проблем създава и собствеността на помещенията, заети от центъра за спешна помощ.

"Нашите филиали са разположени на територията на общинските и държавни болници, които са търговски дружества. Ние сме изрядни наематели, но лечебните заведения вече има големи финансови затруднения и съществува реален риск и ние да пострадаме от това. Причината е, че не разполагаме с отделни партиди за ток, вода и т.н. Например, в момента, единият от филиалите на габровския център може да остане без електрозахранване заради дълг на общинската болница към електроразпределителната фирма", коментира още д-р Шандурков.