Снимка:
Снимка: / Да анимираш Гергьовден
Да анимираш Гергьовден в музей „Етър”
Деца от 5 до 15 години анимираха Гергьовден на чардака на Табаханата в музей „Етър. Да пресъздадеш обичаите на този голям празник чрез анимация се оказва изключително забавен образователен метод. Включват се и родители, а според Венета Трайкова от сдружение „Нишан”, която провежда обучението, възрастните се вживяват в изрязването и заснемането на рисунки не по-малко от децата. И със същия интерес гледат как нарисуваното от тях оживява в анимационен филм. 

снимка:
Да анимираш Гергьовден

„Днес анимираме Гергьовден, защото е 6 май. Показваме, чрез дигиталните изкуства, традициите, които се случват на този ден. Например как се люлеят хората на гергьовденските люлки – нещо видимо и в самия „Етър”. Учим децата как да направят анимация на традиционен празник. В музея те виждат люлки, кантар, зелена украса, приготвяне на обредните хлябове. Така им е много по-лесно да разберат за какво става въпрос и да го анимират.
 
 
Гергьовден - Анимирай обичай

От днес започва лятото и си тръгва зимата - Гергьовден е - "пролетта се пуква и животът се буква". Вижте анимацията, която заедно с децата от 97 СУ "Братя Миладинови" и 58 ОУ Сергей Румянцев направихме, за да представим богатата обредност на празника. Рано сутринта жените омесват хлябове с украса, символизираща стадо овце, техния овчар, кошарата и накичват цялата къща и стадото със зеленина. Вярва се, че от този ден до Еньовден билките са най-лековити, затова и здрави, и болни се търкалят в росната трева. Вечерта срещу празника овчарите отлъчват агнетата от овцете и още през нощта или рано сутринта преди разсъмване изкарват стадото на паша за пръв път. Сутринта е и първото обредно доене - избира се овцата, която първа се е оагнила, а ведрото, в което ще се дои е окичено със зеленина и цветя, над него се слага хляб с дупка в средата и млякото трябва да мине през хляба и венеца. На Гергьовден още от сутринта всички се теглят на кантар и се люлеят на люлки. И двете обредни действия целят осигуряване на здраве. Трапезата на Гергьовден е общоселска и се случва навън. Често се среща обичаят жени да замерват младоженци и младоженки с бучки сирене - за плодовитост. Честит празник, приятели! Здраве и плодородие! #Гергьовден #АнимирайОбичай #ТииLidl

Публикувахте от Nishan / НИШАН в Събота, 4 май 2019 г.

Ние използваме анимация тип „стоп кадър”. Децата изрязват картинки и ги заснемат. За да се получи движението на люлката, се рисува нейното залюляване с до два милиметра разлика. След това със софтуер картинките оживяват във филмче. Човек може да го направи и в домашни условия. Необходими са малко умения по рисуване и камера. Камерата дори на телефона може да свърши работа, тя е най-малко важна в целия процес”, разказва Венета Трайкова.
 
Благодарение на сдружение „Нишан”, тя се увлича по традициите. На даден етап разбира, че е трудно да бъдат обяснени на децата предметите от миналото. Например – какво е менче.
 
„Със сигурност има нужда на децата да се показва, а не само да се разказва. Тук, на „Етър”-а, това става по един много естествен начин”, споделя впечатленията си Венета Трайкова. 

снимка:
Да анимираш Гергьовден

Анимацията не е бърз процес, но дава възможност да се развива търпението, а крайния продукт е разбираем. От сдружение „Нишан” са убедени, че така традициите от миналото стават ясни за новите поколения и могат да бъдат съхранени.