/ Каталогът „Габровски сокайни шевици” съхранява уникално знание, трупано с векове в българските семейства
Изданието е изчерпано, две седмици след излизането си
Каталогът „Габровски сокайни шевици” предизвика истински фурор. Излязъл от печат на 7 ноември и представен същия ден пред широката общественост, за около две седмици той е изчерпан.
 
Екипът на РИМ дори се шегува, че за този период музеят е станал място за разпращане на куриерски пратки. От страната и чужбина, дори хора, които живеят на други континенти са поискали да получат ценното издание. Стотиците заявки идват чрез Фейсбук и на музейната поща.
 
Българи, които живеят в Австрия, Германия, Испания, Бразилия и други страни, вече са собственици на „Габровски сокайни шевици”.

Каталогът „Габровски сокайни шевици” съхранява уникално знание, трупано с векове в българските семейства
 
„Заявките продължават да валят. Възнамеряваме да отделим неголям финансов ресурс и да отпечатаме още екземпляри. Хората заявяваха желание да си закупят каталога, но първото му издание се разпространява безплатно, тъй като е финансирано по програма „Култура” на Община Габров”, разказва Росен Йосифов, главен уредник на Регионален исторически музей – Габрово.
 
Той споделя, че е имало предварителна информация за обществената необходимост от издаване на каталог с габровски сокайни шевици, но никой не е допускал колко много хора се интересуват от темата.

„Красотата на габровската сокайна шевица”
 
От РИМ – Габрово заявиха, че в началото на декември нов тираж ще бъде отпечатан, който желае ще може да си закупи екземпляр. 
 
През пролетта проектът „Красотата на Габровската сокайна шевица” – финансиран по програма „Култура” на Община Габрово, част от който е този каталог, ще бъде представен в София.  

Партньори на РИМ-Габрово в проекта „Красотата на габровската сокайна шевица” са ЕМО „Етър” и Музей към АИР „Боженци”.