Близо 19 млн. лв. за водопровода и канализацията на Севлиево
Близо 19 млн. лв. за водопровода и канализацията на Севлиево / netinfo
Близо 19 млн. лв. за водопровода и канализацията на Севлиево
65851
Близо 19 млн. лв. за водопровода и канализацията на Севлиево
  • Близо 19 млн. лв. за водопровода и канализацията на Севлиево

В Севлиево започва реализацията на проект, който трябва да реши до голяма степен проблемите с водопроводната система на града. През пролетта, по време на големите валежи, много от жилищата се оказаха наводнени. Изследване, правено с камера, показало, че на места тръбите от стария провод липсват.

Тези факти припомни кметът на Севлиево Иван Иванов днес по време на официалните прояви, с които бе даден старт на „Инвестиционен проект за рехабилитация и разширение на водопроводна и канализационна мрежа на град Севлиево".

Близо 19 млн лв за водопровода и канализацията на Севлиево
netinfo

Инициативата е на стойност 18 890 193, 03 лв. Кохезионният фонд на ЕС дава 14 606 582, 04 лв., националното съфинансиране е в размер на 3 651 645, 51 лв., а от бюджета на общината ще бъдат вложени 631 965, 48 лв.

Пътят, който екипа е извървял, до началото на строителните дейности, е дълъг. Първоначално дори е мислено да се работи само по канализационната мрежа.

При бюджет 18 млн. лв. и собствени приходи от около 6 млн. лв. много трудно би било за Община Севлиево да осигури финансиране на дейностите, които са предвидени сега. Това се разбра от думите на кмета Иван Иванов. Дори съфинансиране в по-голям размер би затруднило местната власт.

„Проектът включва рехабилитация и изграждане на нова канализационна мрежа, в обем над 16 000 метра. Над 5 300 метра е водопроводната мрежа, която ще бъде подобрена. Очакват се по-малко загуби на вода и нова система", каза Иван Иванов. Определени са най-важните за рехабилитация места.

Проектът трябва да приключи на 14 декември 2014 година.

„Не ме е страх от преблимети при строителството", казва възрастен жител на Севлиево, който излезе от дома си да наблюдава първата копка на обекта. „По-важното е да се направи водопровода", смята той.

„Притеснявам се, че може да има режим на водата но сега положението не е по-добро", дава си сметка възрастна севлиевка. Тя осъзнава, че проблемите с водата в Севлиево няма да бъдат напълно решени. „Най-важно е да се направи язовир, който да даде достатъчно вода за целия град", коментира тя, докато официалните лица произнасят своите речи. 

Близо 19 млн лв за водопровода и канализацията на Севлиево
netinfo