Анелия Атанасова: Дарените исторически книги са голяма библиографска рядкост
Анелия Атанасова: Дарените исторически книги са голяма библиографска рядкост / Дарик Габрово

"С тази кампания си поставихме за цел да разкажем за нещата от най- близката ни история, а именно Третото Българско царство, тъй като липсваха документи и достатъчно статистика, която да ни даде един реален поглед върху събитията", каза за Дарик председателят на Женската либерална мрежа Анелия Атанасова. Тя бе в Габрово, за да връчи ценни исторически книги на Регионалния историческия музей, Регионалната библиотека "Априлов- Палаузов", Националната Априловска гимназия и Териториалния държавен архив.

Габровските културните институти получиха по един екземпляр от „Трагичната съдба на един цар" от Н.П. Николаев, „Йоанна Българска- Царицата на милосърдието" от Ивайло Шалафов и Любка Тасева; „Цар Фердинант Български - Верност и Постоянство" от Ивайло Шалафов и „Корона от тръни" от Стефан Груев.

По думите на Атанасова тези издания са библиографска рядкост и не са за масова консумация, напротив- те са за преподаватели, които се интересуват и искат да бъдат по- компетентни. Според нея книгите не трябва да седят по сергиите, наравно с американските автори, които заливат пазара.

"Умират ценности, което е най-страшното в днешно време и е похвален всеки опит да се възцари една правда и една истина. Защото, ако познаваме по-добре миналото си ще можем адекватно да се отнесем към бъдещето и да си направим равносметка", каза още Анелия Атанасова.