Лена Енева
Лена Енева / DarikNews.bg
В края на 2017 година в област Габрово нивото на безработица е било 4.37 на процента, което означава, че в четирите общини на областта е имало 2370 безработни. Най-ниско е равнището на безработица в Габрово - 3.99 на сто; в Севлиево - 4.11 на сто, в Трявна - 5.16 и най-високо в Дряново - 7.26 на сто, коментира пред вестник "100 вести" Лена Енева, директор на Бюрото по труда.

"Има лек ръст на безработицата през последните два месеца спрямо текущото ниво през годината, но това не е нещо необичайно. Зимата винаги се отчита ръст на безработицата, причината е, че през септември - октомври приключва сезонната заетост в областта на туризма и строителството. Казвам, че увеличението е символично, защото ако през октомври безработните в Габровска община са били 1143, то в края на декември са 1203, в Севлиево от 593 в края на годината са станали 611, от 267 - 288 в Дряново, в Трявна от 257 са станали 268 човека.

Няма резки скокове. Такива са тенденциите през последните няколко години, за разлика от преди 10 години. В средногодишен план тези цифри трайно бележат намаление. Освен това, вече няколко години се забелязва поток от връщащи се от чужбина, от страни от Европейския съюз, те легитимно са работили там, затова могат да ползват услугите на българските институции. По смисъла на нашето синхронизира- но законодателство такива граждани имат право на обезщетение за безработица", казва още Лена Енева пред изданието.