15 габровци са били министри от Освобождението до днес
15 габровци са били министри от Освобождението до днес / Дарик Габрово
15 габровци са били министри от Освобождението до днес
26781
15 габровци са били министри от Освобождението до днес
  • 15 габровци са били министри от Освобождението до днес

 

15 габровци са били министри от Освобождението през 1878 год. до днес. Това каза за Дарик директорът на Регионалния исторически музей Петър Тоцев. Тодор Бурмов е първият български министър- председател и министър на народното просвещение. След него са Иван Гюзелев и Райчо Каролев, които са били министри на народното просвещение. Майор Константин Никифоров е първият български военен министър- от 10.09. 1885- 9.08. 1886 г.

Лазар Паяков  е бил 4 пъти министър на финансите и на народното просвещение. Сред останалите министри са Марко Рязков, Илия Кожухаров, Райко Дамянов, Белчо Белчев, Христо Христов. През най- новата ни история, след 80- те години, Габрово има двама министри- Трифон Пашов- от 1988 до 1990 година и Николай Дачев, който е бил пълномощен министър в Македония.

"Трудно ми е да кажа кой от всички тези министри е бил най- успешен, но Райко Дамянов е дал най-много на Габрово", смята Петър Тоцев. Според него, по времето на Дамянов се създават едни от емблематичните фирми и обекти в Габрово като Етъра и Дома на хумора и сатирата. Райко Дамянов е повлиял най-много, за да стане Габрово център на икономиката и  на най-бързо развиващите се отрасли от промишлеността. Другите габровци, станали министри, са позагубили връзката си с града и не са изпитвали желание да помагат на Габрово.

По думите на Тоцев, хубаво би било отново да имаме свой министър, за да има Габрово свое лоби, каквото почти не е имало след 9 септември 1944 година.

Повече чуйте в прикачения файл от Петър Тоцев.