Зоопарковете в Добрич и Констанца ще усвоят 1 400 000 евро
Зоопарковете в Добрич и Констанца ще усвоят 1 400 000 евро / Дарик Добрич

Проектът „POFTIC" по Програмата за трансгранично сътрудничество, чрез който ще бъдат обновени зоопарковете в Добрич и Констанца, бе представен днес в присъствието на партньорите от Румъния. В Добрич гостуваха представители на Музеен комплекс за природа и наука и Областна администрация - Констанца, водени от директора на комплекса Адриан Михай.

Проектът е на обща стойност 1 млн. 400 хил. евро. Целите му са подобряване на инфраструктурата на двата зоопарка, изграждане на 2 туристически инфоцентъра, обогатяване на атракциите и предлагане на съвместни туристически продукти.

Идеята е да се подобри средата за живот на обитателите на зоопарковете, да се увеличат видовете животни, да се привлекат повече туристи и същевременно да се съхрани природата, заяви кметът на Добрич Детелина Николова.

Към момента в Добрич вече има работен проект, негов автор е арх.Красимир Пампоров. Най-атрактивният елемент е оформянето на територия за мечки, която ще се разпростира върху 6 декара. Животните ще бъдат отглеждани в близка до естествената за тях среда, с отлични условия за наблюдението им от посетителите и с необходимите мерки за сигурност, подчерта арх.Пампоров.

Адриан Михай сподели, че двете зоологически градини работят съвместно вече две години. Има и обмен на животни. 2 понита, черен лебед и пеликани са пристигнали в Добрич от Констанца. За Румъния пък е отпътувало кончето на Пржевалски Искър. Предстои румънците да му купят партньорка от молдовската столица Кишинев.

По думите на Адриан Михай техният делфинариум е много развит и посещаван от хиляди туристи. По част от дейностите по проекта партньорите от Констанца ще доставят водни птици от делтата на Дунав и ще изградят подслон за тях.

Годишната посещаемост на Центъра за защита на природата и животните в Добрич е около 50 000 души, съобщи директорът му Севдалина Венкова. През това лято седмично са пристигали по два автобуса с туристи от Северното Черноморие, пожелали да разгледат атракцията. Румънският комплекс пък привлича по 1 милион посетители годишно, най-вече заради делфинариума си.